Utvikling fra år til år

Postet av A-lag den 12. Okt 2016


Bildet: Roy Ludvigsen under treningsleir i Danmark i mars 2016

I 2010 rykket Express ned fra 4. divisjon. Siden har pila pekt en vei, og Express har i 2016 forbedret sin plassering på tabell/divisjon for femte året på rad!

I 2011 ble det opprykk til 4. divisjon på første forsøk etter førsteplass i 5. divisjon avd. 1 og seier mot Donn 2 i kvalifiseringen. I 2012 og 2013 ble det henholdsvis 5. og 3. plass i 4. divisjon, før laget i 2014 sikret opprykk til 3. divisjon med seier hjemme mot Vindbjart 2 i nest siste serierunde. Express var dermed klare for 3. divisjonsspill for første gang siden tidlig på 90-tallet! Før sesongen var Express tippet helt sist av de aller fleste, men gode prestasjoner, hovedsaklig på hjemmebane, førte til 11. plass på tabellen og ny kontrakt i divisjonen. I 2016 var forhåndstipsene omtrent som før sesongen 2015. Express ville være sjanseløse med tanke på å overleve i divisjonen. Forhåndstipset var kanskje ikke så helt galt i og med at kun topp fire og de åtte beste femmerne i avd. 1-10 vil holde seg. Nok en gang har Express overrasket og har nå sikret plassen allerede to serierunder før slutt!

Hva har Express gjort for å skape et miljø hvor man stadig presterer bedre og bedre? Vi har tatt en prat med a-lagstrener Roy Ludvigsen og daglig leder i Express Fotball, Magne Aslaksen:

-Utvikling kommer gjennom fokus, stabilitet, kontinuitet, humør, glede og tilhørighet. En porsjon hardt arbeid er ikke å forakte heller, sier Ludvigsen. Dette er mye av det som vi har klart å sette høyt, og da blir det gode resultater over tid. Vi har heller ikke vært utålmodige, men satt oss realistiske delmål. Aslaksen legger til at et godt miljø har vært viktig for gruppen. Fotball skal være gøy, og i tillegg har klubben gjort sitt for å tilrettelegge for at spillerne får tid til andre ting. Blant annet har man vært våkne i forhold til kampoppsett og sørget for at spillergruppa i blant får en frihelg. Han mener også at det gode miljøet i spillergruppa, kombinert med gode resultater og et flott fotballanlegg, har ført til at spillere ønsker seg til Express.

I 2015 tok Express 30 poeng på 26 kamper. I år er det foreløpig blitt 42 poeng på 22 kamper. Hva har endret seg fra i fjor?

-Erfaring er et viktig element, mener Ludvigsen. Erfaring bygger på opplevelser, og gode opplevelser gir selvtillit. Vi har etter hvert utviklet større selvtillit i laget, samtidig som vi har hatt stabilitet i spillergruppa. Man har også fått inn gode erstattere for de som har dratt bort på skole osv.

Den største forskjellen på poengfangsten er hentet fra bortekampene. 7 poeng på 13 kamper i fjor er blitt til 16 poeng på 11 kamper så langt i år. Ludvigsen mener at laget har fått senket skuldrene i forhold til bortekampene, og legger til at det å spille bortekamp i 3. divisjon ikke er så farlig sammenlignet med mange andre ting her i livet. Magne Aslaksen sier at klubben har gjort en god jobb med å tilrettelegge for spillergruppa. Man brukte noen kroner på gode treningsforhold innendørs i den nye hallen til Bibelskolen i vinter og spillerne har fått god oppfølging av fysioterapeut sesongen igjennom. Samtidig har klubben vært i forkant når det gjelder utfordringer som spillerlogistikk. Man har tidlig avklart hvem som drar når og jobbet med å finne erstattere dersom det var nødvendig. Han legger til at klubben har hatt kontinuitet på trener og ledersiden over flere år.

I 2017 spiller Express i den nye 3. divisjon, "regionsligaen". Hva må klubben gjøre for å være konkurransedyktige på et høyere sportslig nivå?

-Sportslig blir det å beholde plassen i 3. divisjon som et opprykk og regne. Det vil komme flere lag ned fra 2. divisjon og vi må helt klart heve oss enda et nivå, sier Ludvigsen. Lange reiser vil bli hverdagen, og den nye fraværsregelen i skolen vil by på utfordringer for unge spillere. Ludvigsen mener derfor at det må tilrettelegges for å spille kamper også mot andrelagene i helgene. Han er klar på at han ønsker å beholde dagens spillerstall, samtidig som treningsmengden må økes. Det er også behov for mer kapasitet rundt laget og støtteapparatet må derfor styrkes.

Aslaksen er også tydelig på at behovet for arbeidskraft økes. De siste sesongene har noen ytterst få ildsjeler stått for gjennomføringen av hjemmekamper, men til neste år vil det bli behov for flere personer til kampavvikling. Han sier også at økonomien i stor grad er avhengig av reiseavstander, og dette blir ikke klart før NFF har satt opp avdelingene sent i november. Han presiserer at arbeidet med å være klare for 2017 har startet for lengst. Aslaksen har de siste månedene vært i kontakt med en rekke andre klubber som har gått "samme vei" som Express. Klubben har derfor et godt nettverk å benytte seg av i planleggingen. Flere personer fra sportslig utvalg og styret reiser også til Oslo under cupfinalehelga for å snakke med andre klubber og forbundet.

Vi gratulerer a-laget med en strålende sesong, og gleder oss allerede til 2017! Da venter mest sannsynlig gamle storheter som Ørn Horten og Moss (avhengig av avdelingsoppsett) på motsatt banehalvdel! Før den tid skal 3. divisjon 2016 spilles ferdig, og vi håper hele Fevik stiller opp på stadion førstkommende lørdag kl. 14.00 for å se Express ta imot Jerv 2 i årets andre og siste lokaloppgjør!


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline